KARKWA

1 november 2023 • Reflektor

  • Deuren • 19:30
  • 20:00 • KARKWA

KARKWA

Twaalf jaar na de release van hun laatste studioalbum Les chemins de verre verrast de cultband Karkwa uit Montreal met een nieuwe single en kondigt tegelijkertijd de release van een album op 8 september aan. Het kwintet bestaande uit Stéphane Bergeron (drums), LouisJean Cormier (gitaren en zang), François Lafontaine (keyboards), Martin Lamontagne (bas) en Julien Sagot (percussie), keert terug met Parfaite à l’écran.
Een erfenis die nog steeds naklinkt.

Karkwa, opgericht in 1998, ging op onderzoek uit voordat ze hun muzikale identiteit vonden, die in 2005 werd bevestigd met de release van hun tweede album Les tremblements s’immobilisent. Karkwa kreeg meteen bijval van de critici en het publiek en vestigde een reputatie als liveband.
In 2008 verscheen Le volume du vent, een meer orkestraal en onweerstaanbaar zweverig opus. In 2011 won Karkwa’s vlaggenschipalbum Les chemins de verre de prestigieuze Polaris Prize voor beste album van het jaar in Canada, waarmee het het eerste – en tot nu toe enige – volledig Franse album was dat deze eer te beurt viel. De band speelde een live album in 2012 en nam daarna een pauze, waarbij elk lid zich wijdde aan persoonlijke projecten.
Veertien jaar invloed op het muzikale landschap van Quebec zullen hun sporen hebben nagelaten: een veelheid aan prijzen, waaronder een dozijn Félix (Quebec’s equivalent van de trofeeën gewonnen op de Victoires de la musique) en enkele honderden concerten, waaronder Canadese en Noord-Amerikaanse tours, evenals talrijke bezoeken aan Europa. Het jaar 2023 markeert eindelijk de reünie van Karkwa, voor een album dat aan het eind van de zomer uitkomt en een tournee van slechts enkele data.